Nya larm

Så har vi på nytt fått en larmrapport för gifter i maten vi stoppar i oss. Under den senaste tiden har man kunnat läsa om hormonstörande ämnen, kemikalierester, besprutade varor som passar bäst bland tvätt- och diskmedel i affären osv osv..

I tillägg till detta pågår politiska planer på att jämna ut villkoren för Europas bönder, vilket jag i grunden ser som positivt om man vill ha en fri rörlighet och öppen europeisk marknad.
Men kanske är det fel väg att gå när de som kommer få sämre villkor är våra djur och vår natur. Större miljöbelastning i och med godkännande av stråförkortningsmedel i spannmålsodling, eller kortare tid för fritt bete för boskap är två destruktiva exempel.
Att tillåta detta vore att utarma den kvalitetsstämpel som tidigare vilat över svenskproducerade primärprodukter, vilket i förlängningen kommer göra lantbrukaryrket ännu svårare.

Ett sätt att förändra detta på gräsrotsnivå är att köpa produkter direkt från producenter som har ett uttalat ekologiskt och hållbart förhållningssätt. Inga onaturliga preparat och helt ekologiskt, och inte minst integrerat i ett kretslopp.

Kostnaden för hållbara produkter är av naturliga skäl något högre, men priset vi får betala för att bryta ned vår planet är betydligt högre.

Snart sås de första grödorna! Inlägg om detta kommer inom kort!

Vi hörs,

/Erik

2 Comments

  1. Hanna

    Heja Erik! Sverige måste fortsätta hålla hög standard och vara ett föregångsland för övriga Europa!

  2. Teresa Edelman

    Intressant! Roligt skrivet om skrämmande företeelser. Och så blir man stolt över att man har Edelmans trädgård som motvikt och hopp.
    Teresa Edelman

Leave a Comment